Menu jedzenia i napojów
Ten post jest również dostępny w:
DZISIEJSZE MENU LOKALNYCH POTRAW I NAPOJÓW
* If you don’t fill up, we’ll serve you the same portion again for free.
ZUPA JARZYNOWA
4,6€
Zupa warzywna jest przygotowywana bez mięsnej bazy i zawiera różne rodzaje warzyw (sezonowych).
Może mieć zarówno klarowną, jak i mętną konsystencję, w zależności od metody przygotowania.


ZUPA GRZYBOWA
5,2€
Zupa grzybowa jest przygotowywana bez mięsnej bazy i zawiera różne rodzaje grzybów (sezonowych).
Może mieć zarówno klarowną, jak i mętną konsystencję, w zależności od metody przygotowania.
JOTA (KISZONA KAPUSTA LUB KWAŚNA RZEPA) (*1.7.3.9.)
9€
Jóta to słoweńskie narodowe danie lub gulasz, które można spożywać samodzielnie. Podstawowe składniki to fasola, ziemniaki, kiszona kapusta lub rzepki oraz przyprawy (czosnek, liść laurowy, sól i pieprz).


JOTA Z KIEŁBASĄ (*1.7.3.9.)
11,5€
Jóta to słoweńskie narodowe danie lub gulasz, które można spożywać samodzielnie. Podstawowe składniki to fasola, ziemniaki, kiszona kapusta lub rzepki oraz przyprawy (czosnek, liść laurowy, sól i pieprz). Do dania dodawana jest chroniona prawami autorskimi “Kranjska klobasa” lub “Carniola sausage“.
RICHET (*1.7.6.3.9.10.)
9€


RYKOSZET Z KIEŁBASĄ (*1.7.6.3.9.10.)
11,5€
Ríčet (w niektórych regionach nazywany od głównego składnika, czyli jęczmienia perłowego) to samodzielne słoweńskie danie narodowe lub gulasz. Składniki to jęczmień perłowy, fasola, ziemniaki, warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, kalarepa, pomidory), cebula i czosnek. Do dania dodawana jest chroniona prawami autorskimi “Kranjska klobasa” lub “Carniola sausage“.
BOGRAC (*1.)
12,5€
Bograč to danie przypominające gulasz, typowe dla Prekmurje.
Składniki to wieprzowina, wołowina, dziczyzna i ziemniaki, a do przyprawiania używa się cebuli, czosnku, papryki i soli. Od innego gulaszu różni się głównie tym, że składa się z co najmniej trzech rodzajów mięsa, a ziemniaki są gotowane w gulaszu, a nie osobno.


GULASZ Z DZICZYZNY (*1.9.)
14€
Gulasz z dziczyzny to bogaty i aromatyczny gulasz z najlepszych kawałków delikatnego mięsa jelenia, powoli gotowany z borowikami, innymi warzywami i aromatycznymi przyprawami.
Aby wzmocnić smak, dodaje się również odrobinę czerwonego wina.

KIEŁBASA KARNIOLSKA
8,5€
Krainka kiełbasa musi zawierać co najmniej 75-80% mięsa wieprzowego I i II. Krainka kiełbasa może zawierać maksymalnie 20-25% tłustego boczku bez skóry. Dozwolone dodatki to maksymalnie 5% wody, sól azotynowa, czosnek i pieprz. Nie są dozwolone żadne inne składniki.
KIEŁBASA Z PREBRANKĄ (*1.9.)
13€
Prebranec to tradycyjne bałkańskie danie z fasoli, powoli gotowane z dużą ilością cebuli i aromatycznych przypraw, takich jak papryka, czosnek i liście laurowe.
Można go również zamówić osobno.


PREBRANEC (*1.6.9.10.)
6€
Prebranec to tradycyjne bałkańskie danie z fasoli, powoli gotowane z dużą ilością cebuli i aromatycznych przypraw, takich jak papryka, czosnek i liście laurowe.
Można go również zamówić osobno.
KIEŁBASA KARNEŃSKA Z ZIEMNIAKAMI I
KAPUSTĄ LUB RZEPĄ (*1.6.9.10.)
15€
Krainka kiełbasa musi zawierać co najmniej 75-80% mięsa wieprzowego I i II. Krainka kiełbasa może zawierać maksymalnie 20-25% tłustego boczku bez skóry. Dozwolone dodatki to maksymalnie 5% wody, sól azotynowa, czosnek i pieprz. Nie są dozwolone żadne inne składniki.
Wypróbuj słynną słoweńską kiełbasę krainką z ziemniakami, kapustą lub rzepką.


PIECZONA KIEŁBASA Z ZIEMNIAKAMI I
KAPUSTĄ LUB RZEPĄ (*1.6.9.10.)
15€
Popekana kiełbasa najpierw jest gotowana, a następnie grillowana. Często jest spożywana podczas lub tuż po uboju, gdy mięso jest jeszcze świeże, zwłaszcza zimą lub podczas ważnych świąt. Jest również bardzo popularna wśród ludzi w Słowenii.
POLENTA
4,2€
Polenta to danie przygotowywane poprzez gotowanie mąki kukurydzianej, zazwyczaj w osolonej wodzie. Jest to dodatek do mięsa, dziczyzny, grzybów, sera, gulaszu i sezonowych warzyw. Może również być krojona na plastry po schłodzeniu, smażona i podawana, na przykład jako dodatek do dania Bograč.


MAKARON Z PESTO (*1.7.8.3.) 12€
MAKARON BOLOGNESE (*1.9.) 12€
MAKARON WEGETARIAŃSKI BOLOGNESE (*1.) 12€
MAKARON TARTUFATA (*1.7.6.10.) 16€
Danie wegetariańskie dnia może być makaron z borowikami, makaron z pesto, makaron bolognese lub wegetariańskim sosem bolognese, lub z tartufo grzybami.
RISOTTO Z GRZYBAMI *GLO
14€
Risotto z borowikami jest jednym z zdrowych i wegetariańskich tradycyjnych dań Słowenii. Podawane jest z plasterkiem sera parmezan.


FASZEROWANA PAPRYKA Z SOSEM POMIDOROWYM *GL
13€
Faszerowane papryki z sosem pomidorowym to prosty przepis na klasyczne danie, które jest bardzo popularne w Słowenii.
Papryki dobrze się gotują w sosie pomidorowym i doskonale utrzymują nadzienie.
Nadzienie jest przygotowane z mielonego mięsa, ryżu i ziół.
Sos jest naturalnie słodki i ma obfity smak.
Podaje się go z puree ziemniaczanym.
JAJKA Z KURKAMI (*3.)
5,9€
Jeśli szukasz imponującej przystawki, która jest łatwa do przygotowania, nie ma lepszej odpowiedzi niż te kremowe jajka z aromatycznymi grzybami kurek. To jest autentyczny podpis lata.


SAŁATKA Z BURAKÓW
3,7€
Nie oferujemy sałatek w górskich schroniskach, ponieważ jesteśmy daleko od osiedli, rolników i sklepów, i nie jeździmy codziennie do doliny.
Możemy również być odcięci od świata przez prawie pół roku, gdy droga jest zamknięta z powodu śniegu, i zwykle możemy być osiągnięci tylko pieszo.
Nadal tęsknimy za sałatkami, dlatego burak zawsze jest na naszym menu.
DOMOWY CHLEB (*1.)
0,5€
Pierwsze dwie kromki domowego chleba są darmowe przy zamówieniu posiłku.


WĘDLINY DLA DWOJGA *GL
25€
Przygotowana przekąska dla dwóch osób: cztery różne, starannie wybrane salami i cztery różne rodzaje sera.
Dodajemy kilka różnych sosów, aby dodać ostrości i pobawić się smakami.
PIEROGI (*1.7.6.3.8.9.10.)
12€
Štruklji to tradycyjne słoweńskie danie. Przygotowywano je głównie z okazji dużych wspólnych prac i świąt.
Pierwsze štrukli wyrabiano wyłącznie z ciasta ciągnionego. Były wykonywane z białej mąki, później również z kaszy gryczanej. Obecnie są również przygotowywane z drożdżowego ciasta francuskiego, makaronu i ciasta ziemniaczanego. Štruklji można gotować w solonym koperkowym wywarze lub zupie, gotować na parze, piec lub smażyć.
W mieszance knedli znajdziesz pięć różnych smaków. Czekoladowo–pomarańczowy, orzechowy, twarogowy, estragonowy i borówkowy.


LODY WANILIOWE I OLEJ Z PESTEK DYNI (*1.7.6.3.8.)
4,7€
Słoweńska specjalność to również połączenie lodów waniliowych z olejem z nasion dyni, który jest ogólnie używany do przygotowywania sałatek lub jako przyprawa do gotowania.
GIBANICA (*1.7.6.3.8.)
6,7€
Prekmurska gibanica (warstwowe ciasto Prekmurje) to słoweńska gibanica lub ciasto warstwowe. Zawiera nadzienia z maku, orzechów włoskich, jabłek, rodzynek i twarogu. Mimo że jest rodzime dla Prekmurje, zdobyła status narodowej specjalności Słowenii.


STRUDEL JABŁKOWY (*1.7.6.3.8.9.11.)
5,5€
Strucla jabłkowa lub jabłecznik (potocznie strudel) to ciasto francuskie wypełnione nadzieniem jabłkowym. Jako jedno z narodowych dań austriackich, często kojarzy się z austriacką i częściowo węgierską kuchnią. Najstarszy istniejący przepis jest pisany ręcznie i pochodzi z roku 1696.
Strudel jest przygotowywany z ciasta francuskiego i jabłek. Czasami dodajemy również rodzynki i rum.

* Jeśli nie nacieszysz się, podamy Ci kolejną porcję za darmo.
NAPOJE
KAFFEE, HERBATA I GORĄCE NAPOJE
Amerykańska kawa
Americanna z mlekiem
Babyccino
Kawa latte
Cappuccino
Espresso
Mrożona kawa
Mrożona latte
Kawa po irlandzku
Kakao
Kawa z mlekiem
Latte macchiato
Kawa z mlekiem ryżowym
Mrożona kawa z lodami
Kawa mrożona Baileys
Macchiato
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada z lodami
Herbata
Herbata (torebka)
Herbata na wynos
Herbata z rumem
Mleko
Cytryna
Miód
2,1€
2,4€
1,7€
2,7€
2,3€
2,0€
2,5€
3,0€
5,6€
2,4€
2,2€
3,2€
+0,5€
5,1€
7,6€
2,1€
3,5€
4,5€
1,5€
2,0€
6,0€
4,5€
0,6€
0,7€
0,5€
NIEALKOHOLICZNE NAPOJE
Cedevita
Coca-Cola
Coca-Cola zero
Cockta
Fanta
Iso sport
Syrop malinowy
Syrop malinowy
Radenska
Radenska
Radenska
Gorzka cytryna
Woda tonizująca
Woda (butelka)
Woda (szklanka)
Woda (karafka)
2,3€
3,0€
3,0€
3,0€
3,0€
3,5€
1,5€
2,2€
1,0€
2,1€
3,0€
3,0€
3,0€
2,0€
0,3€
1,0€
SOKI
Lemoniada
Lemoniada
Syrop z czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu
Naturalny sok jabłkowy
Naturalny sok jabłkowy
Naturalny sok jabłkowy
Naturalny sok pomarańczowy
Naturalny sok pomarańczowy
Naturalny sok pomarańczowy
Domowa mrożona herbata
3,9€ 4,9€ 1,9€ 2,6€ 2,8€ 3,3€ 4,1€ 2,8€ 3,3€ 4,1€ 4,0€
KOKTAJLE
Cuba libre (Havana)
Gin tonic (Beefeater)
Hot gin (Beefeater)
Juice vodka (Absolut)
6,9€ 6,9€ 5,4€ 5,9€
PIWO
LOCAL BEER
Stežičar – Honey lager
Stežičar – džoGINGER
Stežičar – Light lager
Stežičar – IPA
Stežičar – Dark lager
Stežičar – Pale ale
Laško
Laško
Radler
Radler 00%
Union 00%
Union
*
5,0,€
5,0€
5,0€
5,0€
5,0€
5,0€
3,5€
4,0€
3,5€
3,5€
3,5€
4,0€
WINA LOKALNE
WINO LOKALNE
STIK wino białe
Cabernet Sauvignon
*
2,2€
2,2€
NAPOJE SPIRYTUSOWE
Aurora
Otmar
Gencjanówka (Košutnik)
Lubczykowa wódka (Luštrek)
Likier z modrzewia (Macesen)
Szałwia (Materina dušica)
Likier orzechowy (Orehovec)
Likier estragonowy (Pehtran)
Likier piołunowy (Pelin)
Likier porzeczkowy (Ribez)
Likier z gruzu (Ruševje)
Likier z świerku (Smreka)
Borówczak świerkowy (Smreka)
Imbir brandy (Ingver)
Baileys
Borówka amerykańska (Borovničevec)
Jałowiec (Brinjevec)
Cannadian club
Cynar
Likier figowy
Gin
Havana
Jack Daniels
Jagermaister
Jameson
Likier miodowy
Piołun (Pelinkovec)
Rožle
Rum
Gruz (Rušovc)
Brandy owocowe (Sadjevec)
Brandy śliwkowe
Spruce (Smrekovec)
Tequila
Zioła (Travarica)
Triglavski dohtar
Gruszki (Viljamovka)
Wódka
Bitch slap
5,0€
15,0€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
2,9€
3,8€
4,0€
2,9€
3,5€
3,8€
3,8€
4,5€
3,3€
4,5€
3,5€
3,0€
3,3€
3,0€
3,3€
3,3€
3,3€
3,8€
4,0€
3,3€
3,3€
3,8€
3,8€
4,0€
BUTELKI Z NAPOJAMI SPIRYTUSOWYMI NA PREZENT
Goryczka (Košutnik)
Likier estragonowy (Pehtran)
Likier świerkowy (Smreka)
15€ 15€ 15€



“Minister zdrowia ostrzega: Nadmierne spożycie alkoholu szkodzi zdrowiu!”.
Pamiątki


W chacie można znaleźć więcej domowych pamiątek.

ALERGENY
L
Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę (mleko krowie)
S
Sojowe są również obecne w kakaowym produkcie
Ž
Dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty w napojach bezalkoholowych, winie i piwie)
G
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich krzyżówki)
O
Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy włoskie amerykańskie, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia)
K
Kofeina (kawa)
A
Alkohol (napoje alkoholowe)
T
Herbata
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB NIETOLERANCJE
1. |
Zboża zawierające gluten, a mianowicie: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne, z wyjątkiem:
|
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne; |
3. |
Jaja i produkty pochodne; |
4. |
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem
|
5. |
Orzeszki ziemne i produkty pochodne; |
6. |
Soja i jej produkty, z wyjątkiem
|
7. |
Mleko i jego przetwory (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
|
8. |
Orzechy, a mianowicie: migdały(Amygdalus communis L.), orzechy laskowe(Corylus avellana), orzechy włoskie(Juglans regia), orzechy nerkowca(Anacardium occidentale), orzechy pekan(Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie(Bertholletia excelsa), pistacje(Pistacia vera), orzechy makadamia lub Queensland(Macadamia ternifolia) i produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; |
9. |
Seler i produkty pochodne; |
10. |
Musztarda i produkty pochodne; |
11. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne; |
12. |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w odniesieniu do całkowitego SO2, które należy obliczyć dla produktów w postaci gotowej do spożycia lub w postaci odtworzonej zgodnie z instrukcjami producentów; |
13. |
Lupin i jego produkty; |
14. |
Mięczaki i ich produkty. |
(1) Oraz ich produkty, o ile proces, któremu zostały poddane, prawdopodobnie nie zwiększy poziomu alergenności ocenionego przez Urząd dla odpowiedniego produktu, z którego pochodzą.
Ceny podane są w EUR i zawierają podatek VAT. Cennik obowiązuje od 1 marca 2024 r., do czasu jego zmiany lub anulowania. Chata Erjavčeva dołącza do zmian w cenniku.