Menu jedzenia i napojów

DZISIEJSZE MENU LOKALNYCH POTRAW I NAPOJÓW

* If you don’t fill up, we’ll serve you the same portion again for free.

Žlica

ZUPA WARZYWNA
4,6€

Zupa warzywna jest przygotowywana bez mięsnej bazy i zawiera różne rodzaje warzyw (sezonowych). Może mieć zarówno klarowną, jak i mętną konsystencję, w zależności od metody przygotowania.

vegetable soup
v

ZUPA GRZYBOWA
5,2€

Zupa grzybowa jest przygotowywana bez mięsnej bazy i zawiera różne rodzaje grzybów (sezonowych). Może mieć zarówno klarowną, jak i mętną konsystencję, w zależności od metody przygotowania.

JOTA (KISZONA KAPUSTA LUB KWAŚNE RZEPKI) *LG
9€

Jóta to słoweńskie narodowe danie lub gulasz, które można spożywać samodzielnie. Podstawowe składniki to fasola, ziemniaki, kiszona kapusta lub rzepki oraz przyprawy (czosnek, liść laurowy, sól i pieprz).

jota
jota with sausage

JOTA Z KIEŁBASĄ *LG
11,5€

Jóta to słoweńskie narodowe danie lub gulasz, które można spożywać samodzielnie. Podstawowe składniki to fasola, ziemniaki, kiszona kapusta lub rzepki oraz przyprawy (czosnek, liść laurowy, sól i pieprz). Do dania dodawana jest chroniona prawami autorskimi “Kranjska klobasa” lub “Carniola sausage“.

RIČET *LG
9€

Ríčet (w niektórych regionach nazywany od głównego składnika, czyli jęczmienia perłowego) to samodzielne słoweńskie danie narodowe lub gulasz. Składniki to jęczmień perłowy, fasola, ziemniaki, warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, kalarepa, pomidory), cebula i czosnek.
ričet
ričet with sausage

RIČET Z KIEŁBASAMI *LG
11,5€

Ríčet (w niektórych regionach nazywany od głównego składnika, czyli jęczmienia perłowego) to samodzielne słoweńskie danie narodowe lub gulasz. Składniki to jęczmień perłowy, fasola, ziemniaki, warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, kalarepa, pomidory), cebula i czosnek. Do dania dodawana jest chroniona prawami autorskimi “Kranjska klobasa” lub “Carniola sausage“.

BOGRAČ *G
12,5€

Bograč to typowe dla regionu Prekmurje danie przypominające gulasz.
Składniki to wieprzowina, wołowina, dziczyzna i ziemniaki. Do przyprawienia używa się cebuli, czosnku, papryki i soli. Od innego gulaszu różni się głównie tym, że składa się z co najmniej trzech rodzajów mięsa, a ziemniaki są gotowane w gulaszu, a nie osobno.

bograč

GULASZ Z DZICZYZNY *LG
14€

Gulasz z dziczyzny to bogaty i aromatyczny gulasz z najlepszych kawałków delikatnego mięsa jelenia, powoli gotowany z borowikami, innymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Aby wzmocnić smak, dodaje się również odrobinę czerwonego wina.

jedilni pribor
carniolan sausage

KRAINER KIEŁBASA
8,5€

Krainka kiełbasa musi zawierać co najmniej 75-80% mięsa wieprzowego I i II. Krainka kiełbasa może zawierać maksymalnie 20-25% tłustego boczku bez skóry. Dozwolone dodatki to maksymalnie 5% wody, sól azotynowa, czosnek i pieprz. Nie są dozwolone żadne inne składniki.

KIEŁBASA Z PREBRANKĄ

13€

Prebranec to tradycyjne bałkańskie danie z fasoli, powoli gotowane z dużą ilością cebuli i aromatycznych przypraw, takich jak papryka, czosnek i liście laurowe. Można go również zamówić osobno.

PREBRANEC

6€

Prebranec to tradycyjne bałkańskie danie z fasoli, powoli gotowane z dużą ilością cebuli i aromatycznych przypraw, takich jak papryka, czosnek i liście laurowe. Można go również zamówić osobno.

KRAINER KIEŁBASA Z ZIEMNIKAMI I
KAPUSTA LUB RZEPKA

15€

Krainka kiełbasa musi zawierać co najmniej 75-80% mięsa wieprzowego I i II. Krainka kiełbasa może zawierać maksymalnie 20-25% tłustego boczku bez skóry. Dozwolone dodatki to maksymalnie 5% wody, sól azotynowa, czosnek i pieprz. Nie są dozwolone żadne inne składniki.

Wypróbuj słynną słoweńską kiełbasę krainką z ziemniakami, kapustą lub rzepką.

carniolan sausage with cabbage or turnip
roast sausage with cabbage or turnip

POPEĘKANA KIEŁBASA Z ZIEMNIAKAMI I
KAPUSTA LUB RZEPKA

15€

Popekana kiełbasa najpierw jest gotowana, a następnie grillowana. Często jest spożywana podczas lub tuż po uboju, gdy mięso jest jeszcze świeże, zwłaszcza zimą lub podczas ważnych świąt. Jest również bardzo popularna wśród ludzi w Słowenii.

POLENTA
4,2€

Polenta to danie przygotowywane poprzez gotowanie mąki kukurydzianej, zazwyczaj w osolonej wodzie. Jest to dodatek do mięsa, dziczyzny, grzybów, sera, gulaszu i sezonowych warzyw. Może również być krojona na plastry po schłodzeniu, smażona i podawana, na przykład jako dodatek do dania Bograč.

grilled polenta
pasta nudles

MAKARON Z PESTO *GLO
12€
MAKARON BOLOGNESE
12€
MAKARON BOLOGNESE WERSJA WEGETARIAŃSKA
12€
MAKARON Z TARTUFOWYM SOSEM
16€

Danie wegetariańskie dnia może być makaron z borowikami, makaron z pesto, makaron bolognese lub wegetariańskim sosem bolognese, lub z tartufo grzybami.

RISOTTO Z GRZYBAMI *GLO
14€

Risotto z borowikami jest jednym z zdrowych i wegetariańskich tradycyjnych dań Słowenii. Podawane jest z plasterkiem sera parmezan.

rice risotto with mushrums

PAPRYKI FASZEROWANE Z SOSEM POMIDOROWYM *GL
13€

Faszerowane papryki z sosem pomidorowym to prosty przepis na klasyczne danie, które jest bardzo popularne w Słowenii. Papryki dobrze się gotują w sosie pomidorowym i doskonale utrzymują nadzienie. Nadzienie jest przygotowane z mielonego mięsa, ryżu i ziół. Sos jest naturalnie słodki i ma obfity smak. Podaje się go z puree ziemniaczanym.

JAJKA Z GRZYBAMI KURKAMI *GLO
5,9€

Jeśli szukasz imponującej przystawki, która jest łatwa do przygotowania, nie ma lepszej odpowiedzi niż te kremowe jajka z aromatycznymi grzybami kurek. To jest autentyczny podpis lata.

eggs with chanterelles
beetroot salat

SAŁATKA Z BURAKÓW
3,7€

Nie oferujemy sałatek w górskich schroniskach, ponieważ jesteśmy daleko od osiedli, rolników i sklepów, i nie jeździmy codziennie do doliny. Możemy również być odcięci od świata przez prawie pół roku, gdy droga jest zamknięta z powodu śniegu, i zwykle możemy być osiągnięci tylko pieszo. Nadal tęsknimy za sałatkami, dlatego burak zawsze jest na naszym menu.

DOMOWY CHLEB
0,5€

Pierwsze dwie kromki domowego chleba są darmowe przy zamówieniu posiłku.

bread
cold cuts

WĘDLINY DLA DWÓCH OSÓB *GL
25€

Przygotowana przekąska dla dwóch osób: cztery różne, starannie wybrane salami i cztery różne rodzaje sera. Dodajemy kilka różnych sosów, aby dodać ostrości i pobawić się smakami.

žlička

KNEDLE *GLO
12€

Štruklji to tradycyjne słoweńskie danie. Były głównie przygotowywane na większe wspólne prace i święta.
Pierwsze štruklji były przygotowywane wyłącznie z rozciągniętego ciasta. Były wykonywane z białej mąki, później również z kaszy gryczanej. Obecnie są również przygotowywane z drożdżowego ciasta francuskiego, makaronu i ciasta ziemniaczanego. Štruklji można gotować w solonym koperkowym wywarze lub zupie, gotować na parze, piec lub smażyć.

W mieszance knedli znajdziesz pięć różnych smaków. Czekoladowopomarańczowy, orzechowy, twarogowy, estragonowy i borówkowy.

dumplings
v

LODY WANILIOWE Z OLEJEM ZE SZCZYPKI *L
4,7€

Słoweńska specjalność to również połączenie lodów waniliowych z olejem z nasion dyni, który jest ogólnie używany do przygotowywania sałatek lub jako przyprawa do gotowania.

GIBANICA *GOL
6,7€

Prekmurska gibanica (warstwowe ciasto Prekmurje) to słoweńska gibanica lub ciasto warstwowe. Zawiera nadzienia z maku, orzechów włoskich, jabłek, rodzynek i twarogu. Mimo że jest rodzime dla Prekmurje, zdobyła status narodowej specjalności Słowenii.

Prekmurska gibanica
creeps with chocolate

NALEŚNIKI *L
5,5€

Naleśniki

STRUDEL Z JABŁKAMI *G
5,5€

Strucla jabłkowa lub jabłecznik (potocznie strudel) to ciasto francuskie wypełnione nadzieniem jabłkowym. Jako jedno z narodowych dań austriackich, często kojarzy się z austriacką i częściowo węgierską kuchnią. Najstarszy istniejący przepis jest pisany ręcznie i pochodzi z roku 1696.

Strudel jest przygotowywany z ciasta francuskiego i jabłek. Czasami dodajemy również rodzynki i rum.

apple strudel

* Jeśli nie nacieszysz się, podamy Ci kolejną porcję za darmo.

NAPOJE

KAFFEE, HERBATA I GORĄCE NAPOJE

Amerykańska kawa
Amerykańska kawa z mlekiem
Babyccino
Caffee latte
Cappuccino
Espresso
Kawa mrożona
Latte mrożone
Irish coffee
Kakao
Kawa z mlekiem
Latte macchiato
Kawa z mlekiem ryżowym
Lodowa kawa z lodami
Lodowa kawa Baileys
Macchiato
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada z lodami
Herbata
Herbata (w torebce)
Herbata na wynos
Herbata z rumem
Mleko
Cytryna
Miód





















1L

0,1

_

K
KL
SL
KL
KL
K
KL
KL
KLA
SL
KL
KL

KL
KA
KL
L
LO
T
T
T
TA
KL

2,1€
2,4€
1,7€
2,7€
2,3€
2,0€
2,5€
3,0€
5,6€
2,4€
2,2€
3,2€
+0,5€
5,1€
7,6€
2,1€
3,5€
4,5€
1,5€
2,0€
6,0€
4,5€
0,6€
0,7€
0,5€

NIEALKOHOLICZNE NAPOJE

Cedevita
Coca-Cola
Coca-Cola zero
Cockta
Fanta
Iso sport
Syrop malinowy
Syrop malinowy
Radenska
Radenska
Radenska
Bitter lemon
Tonic water
Woda (butelka)
Woda (szklanka)
Woda (dzbanek)

0,5
0,25
0,25
0,275
0,25
0,5
0,3
0,5
0,1
0,2
0,5
0,25
0,25
0,5
0,3
1L

Ž


Ž
Ž






Ž
Ž


2,3€
3,0€
3,0€
3,0€
3,0€
3,5€
1,5€
2,2€
1,0€
2,1€
3,0€
3,0€
3,0€
2,0€
0,3€
1,0€

SOKI

Limonada
Limonada
Syrop z bzu czarnego
Syrop z bzu czarnego
Naturalny sok jabłkowy
Naturalny sok jabłkowy
Naturalny sok jabłkowy
Naturalny sok pomarańczowy
Naturalny sok pomarańczowy
Naturalny sok pomarańczowy
Domowa mrożona herbata

0,3L
0,5L
0,3L
0,5L
0,2L
0,3L
0,5L
0,2L
0,3L
0,5L
0,3L












3,9€
4,9€
1,9€
2,6€
2,8€
3,3€
4,1€
2,8€
3,3€
4,1€
4,0€

KOKTAJLE

Cuba libre (Havana)
Gin tonic (Beefeater)
Hot gin (Beefeater)
Juice vodka (Absolut)

0,3
0,3
0,3
0,3

A

A
A

6,9€
6,9€
5,4€
5,9€

PIWO

LOKALNE PIWO
Stežičar – miodowe piwo jasne
Stežičar – džoGINGER
Stežičar – piwo jasne
Stežičar – IPA
Stežičar – piwo ciemne
Stežičar – Pale ale

Laško
Laško
Radler
Radler 00%
Union 00%
Union

*
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5

0,3
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5

*
AG
AG
AG
AG
AG
AG

AG
AG
AG
G
G
AG

*
5,0,€
5,0€
5,0€
5,0€
5,0€
5,0€

3,5€
4,0€
3,5€
3,5€
3,5€
4,0€

WINA LOKALNE

WINA LOKALNE
STIK białe wino
Cabernet Sauvignon

*
0,1
0,1

*
AG
AG

*
2,2€
2,2€

NAPOJE SPIRYTUSOWE

Aurora
Otmar
Gencjanówka (Košutnik)
Lubczykowa wódka (Luštrek)
Likier z modrzewia (Macesen)
Szałwia (Materina dušica)
Likier orzechowy (Orehovec)
Likier estragonowy (Pehtran)
Likier piołunowy (Pelin)
Likier z porzeczek (Ribez)
Likier z rozmarynu (Ruševje)
Likier z świerku (Smreka)
Borówczak świerkowy (Smreka)
Imbir brandy (Ingver)

Baileys
Borówka amerykańska (Borovničevec)
Jałowiec (Brinjevec)
Cannadian club
Cynar
Likier figowy
Gin
Havana
Jack Daniels
Jagermaister
Jameson
Likier miodowy
Piołun (Pelinkovec)
Rožle
Rum
Odpady (Rušovc)
Brandy owocowe (Sadjevec)
Brandy śliwkowe
Świerk (Smrekovec)
Tequila
Ziołowy (Travarica)
Triglavski dohtar
Gruszki (Viljamovka)
Vodka
Bitch slap

0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05

0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05

A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A

A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A

5,0€
15,0€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€

3,9€
2,9€
3,8€
4,0€
2,9€
3,5€
3,8€
3,8€
4,5€
3,3€
4,5€
3,5€
3,0€
3,3€
3,0€
3,3€
3,3€
3,3€
3,8€
4,0€
3,3€
3,3€
3,8€
3,8€
4,0€

BUTELKI Z NAPOJAMI SPIRYTUSOWYMI NA PREZENT

Gencjanówka (Košutnik)
Likier estragonowy (Pehtran)
Likier z świerku (Smreka)

0,2L
0,2L
0,2L

A
A
A

15€
15€
15€

košutnik 0,2L
smreka 0,2L
pehtran 0,2L

“Minister Zdrowia ostrzega: Nadmierne spożycie alkoholu szkodzi zdrowiu!”

Pamiątki

keychain
braceles

W chacie można znaleźć więcej domowych pamiątek.

Erjavčeva's mountain hut logo

ALERGENY

L

Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę (mleko krowie)

S

Sojowe są również obecne w kakaowym produkcie

Ž

Dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty w napojach bezalkoholowych, winie i piwie)

G

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich krzyżówki)

O

Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy włoskie amerykańskie, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia)

K

Kofeina (kawa)

A

Alkohol (napoje alkoholowe)

T

Herbata

Ceny są podane w euro (EUR), z podatkiem VAT. Cennik obowiązuje od 1 marca 2024 r., do czasu jego zmiany lub anulowania. Chata Erjavčeva dołącza do zmian w cenniku.